Цивільний захист та безпека життєдіяльності
Пожежна безпека нового врожаю 2019 року PDF Печать E-mail
Автор: Administrator   
27.06.2019 08:24

 

 

         З метою недопущення матеріальних втрат зернових і грубих кормів через пожежі та інші надзвичайні ситуації в місцях збирання, зберігання та переробки врожаю інспекторський склад Бородянського РВ ГУ ДСНС України у Київській області завітав до фермерського господарства ПСП «Колос» для проведення профілактичної роботи із запобігання пожеж.

         Під час здійснення перевірки цього господарства рятувальники провели огляд техніки, яка буде задіяна у зернозбиральній кампанії, в частині обладнання справними іскрогасниками та необхідним комплектом первинних засобів пожежогасіння, заземлюючими ланцюгами.

          Під час заходу проведено інструктажі з працівниками об’єкту з питань дотримання вимог пожежної безпеки та розповсюджено пам’ятки з правилами безпечного збирання зернових культур та заготівлі грубих кормів.

Працівники ДСНС звертаються до керівників сільськогосподарських та фермерських господарств щодо забезпечення виконання «Правил пожежної безпеки в агропромисловому комплексі України», затверджених  Наказом Мінагрополітики та МНС України від 04.12.2006 № 730/770. Особливу увагу звернути на наступне:

-         обладнанням сільськогосподарської техніки, задіяної на збиранні врожаю, сертифікованими іскрогасниками та засобами пожежогасіння згідно з встановленими вимогами;

-         провести оборювання та прокошування зернополів, розмістити відповідні знаки та інформаційні стенди щодо заборони використання відкритого вогню та паління поблизу полів;

-         забезпечити виконання в повному обсязі запропонованих приписами та інформаційними листами заходів протипожежного захисту в частині приведення у належний стан електрогосподарства, обладнання та експлуатації внутрішнього та зовнішнього протипожежного водопостачання, систем протипожежного захисту, шляхів евакуації, здійснення вогнезахисної обробки дерев’яних та металевих конструкцій, влаштування протипожежних перешкод, забезпечення  первинними засобами пожежогасіння та їхнє технічне обслуговування, проходження спеціального навчання з питань пожежної безпеки та цивільного захисту, тощо.

                      З метою своєчасного реагування на можливі надзвичайні ситуації та події, мінімізації їх негативних наслідків, що можуть виникнути під час проходження літнього пожежонебезпечного періоду, безпечного та належного  проходження зернозбиральної компанії, рятувальники звертаються до всіх жителів Бородянщини з проханням суворо дотримуватись правил пожежної безпеки та не залишатись байдужими в попередженні виникнення пожеж як на хлібних полях, так і у природних екосистемах, а це лісові масиви та торфовища.

 


 
ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ PDF Печать E-mail
Автор: Administrator   
21.06.2019 07:01

 

 

Заходи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

 З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба  рекомендує:                                                 НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук  у приватних осіб.

 Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.

 НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання.

Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.

 НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.       Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.

Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.

 НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

 НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.

 При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою.

 НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.

 Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

 При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.

 Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом.

 Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

 При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.

 Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.

 У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.

 При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

 


 
Щодо підвищення рівня обізнаності PDF Печать E-mail
Автор: Administrator   
20.06.2019 06:59

 

 

З метою проведення розяснювальної роботи та підвищення рівня обізнаності щодо особливостей впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в Україні, стартував Онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» розроблено, створено та впроваджується в рамках Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Курс має на меті дати базове розуміння основних новел харчового законодавства України, а також які переваги отримують від цього споживачі та представники бізнесу. У ході лекцій слухачі матимуть змогу ознайомитись із перевагами та основними викликами, які є у харчовій сфері; зрозуміти, що являє собою НАССР та чому він є таким важливим; що дають зміни харчового законодавства кожному громадянинові зокрема та країні в цілому.

Курс є повністю безкоштовним. Викладачі можуть рекомендувати навчальну літературу, щоб ви могли поглиблено вивчити будь-яку тему, але й доступних в рамках курсу матеріалів буде достатньо для успішного його завершення. Все, що вам знадобиться, – доступ до мережі Інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій.

Зареєструватися на курс можна за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MinAgro+HACCP101+2019_T2/about

Курс уже розпочався!


 
ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ PDF Печать E-mail
Автор: Administrator   
20.06.2019 06:57

 

 

Щоб не отруїтися дикорослими грибами

Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке:

- ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів;

- не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

- під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;

- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

- не вживайте сирих грибів. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби - не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям.

Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

- Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

- Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

 - Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм. Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Перевірити гриби (свіжі, сушені, консервовані) на радіацію можна в Бородянській районній державній лікарні ветеринарної медицини, за адресою смт.Бородянка, вул..Семашко № 149 (біля будівлі адміністрації Бородянської газової дільниці).


 
ЕКСПРЕС-ІНФОРМАЦІЯ PDF Печать E-mail
Автор: Administrator   
20.06.2019 06:55

 

 

З настанням літа і відносно теплої погоди чимало мешканців Київщини проводять свої відпустки, вихідні та святкові дні на природі. Відпочинок поблизу водойм, на березі річки – найкраще спасіння від спеки та робочих буднів. Окрім того вода – це чудодійний засіб оздоровлення організму. Плавання зміцнює організм, розвиває силу, спритність, витривалість. Людина, яка вміє плавати, почуває себе у воді спокійно і впевнено. Проте, часто такий відпочинок закінчується трагедією у вигляді травм, а іноді, навіть, загибелі.

            Так, з початку року на території Київської області на водних об’єктах загинуло 47 осіб. Найбільша кількість загиблих в Обухівському районі – 7 осіб, Миронівському районі – 5 осіб, Вишгородському районі – 5 осіб.

            Так, 3 червня о 09:35  до оперативно-диспетчерської служби Рокитнянського району надійшло повідомлення про те, що в смт Рокитне на р. Рось втонув чоловік 1997 року народження. На місце виклику направлено водолазна група Аварійно-рятувальну мобільну група ГУ ДСНС України у Київській області. Прибувши до місця виклику,  водолазна група підняла тіло загиблого на поверхню.

            3 червня о 08:03 до оперативно-диспетчерської служби м. Переяслав-Хмельницького району надійшло повідомлення про те, що на річці Альта знайдено тіло невстановленої особи. На місце події виїхали рятувальники 27-ДПРЧ м. Переяслав-Хмельницький. Рятувальники доправили загиблого на берег.

            Також, 9 травня о 10:37  до оперативно диспетчерської служби Києво-Святошинського району надійшло повідомлення про те що в с. Дмитрівка на ставку, що біля вул. Нова втонув чоловік 1988 року народження. На місце виклику направлено водолазно-рятувальне відділення Вишгородської рятувальної станції. Прибувши до місця виклику водолазна група дістала з водойми тіло чоловічої статі.

            Тож, шановні мешканці Київщини, Головне управління ДСНС України у Київській області наполегливо застерігає вас бути максимально обережними поблизу водойм і нагадує:

- купатися можна тільки у спеціально відведених та обладнаних для цього місцях;

- безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби;

- купатися краще в спокійну безвітряну погоду при температурі води - не нижче +20С, повітря - не нижче +24С;

- після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5-2 години;

- у воду заходити слід повільно: постій і почекай, дозволяючи тілу пристосуватися до температури води. Перед зануренням у воду необхідно змочити обличчя і плечі. Це особливо важливо для тих, хто купається вперше в сезоні, а також для тих, хто особливо чутливо сприймає холод;

- у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою. Якщо не вмієш плавати, не заходь у воду глибше пояса, щоб не оступитися і не потрапити на глибоке місце, в яму, чи не опинитися на сильній течії;

- у воді варто бути не більше 15 хвилин. Перебуваючи у воді, не стій на одному місці, активно рухайся, плавай. Не купайся аж доти, поки тобі не стане холодно, бо при переохолодженні у воді наступає різке скорочення м'язів, що несе за собою зупинку дихання. При перших ознаках переохолодження негайно виходь з води, переодягнися у сухий одяг, зроби декілька фізичних вправ, простих рухів, присідань або побігай;

- ніколи не плавай наодинці. Не запливай далеко, особливо за буї, оскільки можна не розрахувати свої сили. Навчися відпочивати на воді. Для цього необхідно вміти плавати на спині. Перекинувшись на спину і утримуючи себе на поверхні легкими рухами рук і ніг, ти зможеш відпочити;

- перед тим, як стрибати у воду, переконайся у безпеці дна і достатній глибині водоймища;

- пірнати можна лише там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно;

- після купання не рекомендується сидіти на сонці, краще відпочити в тіні;

- якщо ти став свідком того, що людина тоне чи кличе на допомогу - негайно повідом рятувальників, які завжди чергують на обладнаних для купання місцях.

 

Бородянський РВ ГУ ДСНС України у Київській області


 


Сторінка 3 із 8
free pokerfree poker

Статистика відвідувачів

developed byDworld